Publicerad den Lämna en kommentar

Askur & Embla presenterar sina sovrumsval

Hej alla giftminimerare i sovrummet!

Askur & Embla tänkte inleda sin blogg med lite sovrumssnack. Många frågor oss om vad ur vårt sortiment vi själva provat och vad vi tycker om det. Naturligtvis skulle vi inte sälja något som vi själva inte gillar! Det känns lyxigt att sova skönt på naturliga material.

Vi ser sovrumsinredningen som en investering i vår och våra barns hälsa och välmående. När vi först skulle köpa ny madrass letade vi länge efter ekologiska alternativ och hittade till slut Prolana. Vi sparade ihop pengar tilVår säng (2)ls vi hade råd med en Costa Rica Plus med naturgummi och kokosfiber. Den kan vi vända beroende på hur hård säng vi behöver. Jag tror många människor sover för mjukt- jag hade då en dålig rygg som faktiskt verkade bli bättre av denna nya hårda madrass (och två veckor på ett yogaashram i Indien). Efter två graviditeter är min rygg slut igen, men den skulle nog vara ännu värre om jag inte valt en hård madrass! Det viktiga är att se till att ryggen i sovläge blir så rak som möjligt.

Till de två 80x 200 cms madrasserna köpte vi sedan en 160 cms tunn bäddmadrass, Cesena i lammull. På det sättet blir det ingen skarv mellan madrasserna, vilket är bra också när barnen sover med oss. Vi är ena riktiga ull-människor och fastnade därför för ull-bäddmadrassen som har många goda egenskaper. Bäddmadrassen är inte till för att göra sängen mjukare utan för att skydda madrassen, man svettas ju mycket mer än man tror då man sover. Ull är ett naturligt material som andas och fångar upp svetten. Man kan inte tvätta ullmadrassen men vi hänger ut den och vädras med jämna mellanrum, speciellt då solen lyser, eller tvättar den i nyfallen snö då tillfälle ges (man måste passa på, inte så ofta nuförtiden). Det finns dock bomullbäddmadrasser som går att tvätta, som också passar allergiker, i serien Firenze.

Nyligen har vi kompletterat med ett madrassöverdrag i absorberande bomull med tanke på de ännu inte helt torra barnen, och det är tvättbart. Underst har vi ett madrasskydd i ull som har till uppgift att samla upp fu
kten och avge den ut i luften. Det kräver att underlaget i sängen inte är helt tätt- därför ska man ha en ribbotten. Själva sängen snickrade Palli ihop av material vi hittade på Byggreturen och till gavlar har vi trendigt nog gamla dörrar! Själva ribbotten hittade vi också på Möbelreturen, från gamla Ikea-sängar.

Täcken och kuddar behöver man förstås också. Vi har provat lite olika. Naturgummiflingor är en fluffig favorit vi gillar, men jag behöver lite plattare att sova på och så passar rullkudde i lammull eller också andra lammullskuddar. Vi har ännu inte provat lyxvarianten i kamelull, den står på önskelistan!

Vad gäller täcken gillar jag när täcket är följsamt, mjukt men ändå lite tungt. Jag har därför ett lammullstäcke med bomullsjerseyöverdrag. Till gäster som kan vara allergiska har vi Firenze-täcket i bomull- det är också ganska stadigt.

Lakan då? Det har inte Askur & Embla vågat ge sig in på ännu. Vi besöker frekvent de lokala loppisarna på jakt efter sängkläder, allra helst gamla fina broderade saker, hemvävda. Sådana har nog aldrig varit nedsölade med kemikalier, men problemet är att de ofta är för små till storleken. Jag har sytt ihop två lakan av lin som tillhört mormorsmor. Lin är det skönaste att sova på tycker jag! Jag har dock märkt att sådana klenoder börjar bli alltmer sällsynta på loppisarna och då är nog en gammal släktings vind det säkraste fyndstället.

Vi tänker också på att vårt sovrum ska vara svalt, vi har sportat med att sänka temperaturen till ca 17 grader men det tycker vi är för kallt, i synnerhet med tanke på spädisar. Just nu har vi nog lite varmare måste vi erkänna. Man bör också tänka på att minimera elektronik i sovrummet, alla mobiler, datorer, paddor och dylikt är bannlysta där. Sovrummet ska vara en plats för avslappning och vila, men elektroniken ska bort också med tanke på de kemikalier som den avger, som fastnar i dammet som vi försöker att våttorka bort så ofta som möjligt. Och vädra! Var också slarvig med att bädda, onödigt att bädda in kvalster i kroppsvarma sängar. Ett sätt att minska kvalster är att lämna obäddat och låta solen skina på sängen!

Sammantaget kan vi säga att vi är nöjda med våra val och sover gott på nätterna, bortsett från det obligatoriska ammandet och tröstandet. Men våra barn är nog väldigt snälla. Kanske beror det
på den giftfminimerade atmosfären?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *