Att välja madrass

Hur väljer jag madrass?

För att nattvilan ska kunna vara optimal och att du under sömnen inte ska få ont av din madrass behöver du ta din kroppsform och dina sovvanor i beaktande du du väljer madrass. Den totala bäddlösningen består av rätt val av bäddmadrass, madrass, ribbotten med dennas inställning av spänst och eftergifter, och underst madrasskyddet i lammullsflanell som avluftar madrassen underifrån.

Tre enkla frågor vägleder dig i madrassvalet:

1. Hur sover du?

2. Hur tung är du?

3. Hur lång är du?

För att du ska ligga ergonomiskt riktigt på sidan ska ryggraden vara så rak som möjligt genom hela kroppen oavsett sovställning . Du behöver en madrass som är tillräckligt tjock och som ger efter där kroppens delar skjuter ut och är fast där din kropp behöver stöd.

För en kvinna med storlek 40 skiljer det upp till 6-10 centimeter mellan midjemått (75 cm) och höftmått (100 cm) i sidan.  Madrassen ska kunna komprimeras där den punktbelastas och fortfarande vara bekväm för höften, samtidigt som den stöder midjan och benen. Därför behöver madrassen vara tillräckligt tjock och formbar samt ha olika bärighet i olika zoner beroende på vilken kroppsdel som vilar just där.

Alla människor kan inte ha likadant utformade madrasser för optimal ergonomi eftersom våra kroppar har olika mått och form.  Dessutom bör utformningen av madrassen skifta under livets gång beroende av hur våra kroppar förändras. Till exempel ger en fastare madrass bättre stöd åt en tyngre kropp. En lång kropp behöver en längre madrass. Riktmärket är en marginal på 10 cm ovanför huvudet och 10 cm nedanför fötterna när du ligger raklång för att madrassen ska stöda hela kroppen.  Prolanas madrasser och ribbottnar går att beställa i längderna 200, 210 och 220 cm och innebär enbart ett 15 % kostnadspåslag (meddela oss om detta separat!). Också barnmadrasserna kan måttbeställas.

Våra alternativ för olika kroppsformer

Sidosovare med kurvig form

Personer som sover på sidan behöver oftast tjocka relativt mjuka madrasser så att det ska vara möjligt med stora skillnader i mått mellan t. ex. höft och midja.  Madrassen ska ge efter men ändå vara mjuk där den komprimeras som mest. Valet av madrass ur vårt sortiment blir då Sleep Line 1 eller 2 i 100% naturgummi. Sleep Line 1 är generellt lite mjukare än Sleep Line 2.

Rakare kroppslinjer och du som sover på rygg eller mage

För personer med jämnare kroppsform och som inte har hög kroppsvikt passar madrasserna helt i naturgummi i serien Samar. De finns i olika tjocklek mellan 12 cm och 17 cm beroende på stoppningsteknik och kärnans tjocklek, samt med olika fasthet (mjuk, medel och fast). Titta också på Sleep Line 3 och 4.

Om du vill ligga lite fastare eller om du väger lite mer väljer du med fördel en madrass som är byggd av både naturgummi och skivor av det fantastiska material som uppstår då man blandar kokosfibrer med naturgummi. En variant är Cocoa Plus med en tunnare skiva kokosgummi och tjockare gummilager. Tjocklek 14-15 cm. Titta också på Sleep Line 3 och 4.

Madrassen Barbados Plus har tre skikt naturgummi varvade med två lager kokosgummi som ger en fast bädd på 15-16 cm tjocklek.

Hur gör vi om vi är två med olika behov?

Partnerval: Två personer som delar säng behöver ofta olika madrasstyper. Då kan man välja var sin personligt utformade madrass i samma tjocklek och en gemensam bäddmadrass. Är någon av er längre än 180 cm behöver ni dessutom en säng som är längre än 200 cm för att ryggen och kroppen i övrigt ska kunna vila balanserat.

Parets madrasser finns i serien Sleep Line (SL) där alla madrasser är 16 cm tjocka. SL1 och SL2 är helt i naturgummi och SL3 och SL4 i kombinationer av gummi och andra material. Välj också mellan olika beklädnader. Annars kan man också välja två jämnhöga madrasser som passar er ur de övriga sortimentet.

SL 1 och 2 kan även fås i det enkla dräll-tyget medan 3 och 4 bara kan fås i stoppat överdrag i två olika varianter, ullstoppad dräll resp. jersey. SL1 och SL2 kommer också i det enkla fodralet med en tunn bäddmadrass till (Firenze eller Cesena Tunn) för samma pris som motsvarande produkt med stoppat fodral.

Meddela oss särskilt om ni önskar partnerval!

Hurdant överdrag ska jag välja?

De flesta av våra madrasser kan du välja med överdrag av tre olika typer:
a. Lammullsstoppad quiltad jersey (vågformiga sömmar i quiltningen, stretchigt tyg)
b. Lammullsstoppad quiltad dräll (raka sömmar i quiltningen, fast tyg)
c. Dräll utan stoppning (fast tyg)

Vi föreslår stoppad jersey om du vill ha riktigt bra följsamhet och eftergift, t ex för Sleep Line 1 och 2, och stoppad dräll om du vill ha ett mer stabilt överdrag.

Alla madrasser med stoppat överdrag har quiltad dräll på sidorna och valet gäller de flata över- och undersidorna. Se bilderna vid respektive produkt.

Hurdan bäddmadrass ska jag välja?

Hela madrasslösningen blir stum om bäddmadrassen är alltför tjock. För att kunna utnyttja effekten hos huvudmadrassens egenskaper optimalt, ska bäddmadrassen därför mest vara ett extra upptag av den fukt som avges under natten och göra det praktiskt att bädda.

Välj mellan ren ekologiskt hanterad lammull från garanterat god djurhållning kombinerad med skön ekologisk bomull i olika tjocklek, stoppning och utformning eller endast bomull för den som vill kunna tvätta bäddmadrassen eller är allergisk mot djurhår. Lammull är ett material som är fantastiskt vad gäller hantering av fukt och värme. Det är alltid torrt och varmt  och tar dessutom hand om lukter. Bäddmadrasser finns i format som passar alla madrasser och kan även fås i specialmått.

Kontakta oss på Askur & Embla om du har funderingar över ditt val av madrass!