Publicerad den Lämna en kommentar

Rensa i lekrummet- massa fördelar!

På min beroendeframkallande Pinterest-sida dyker det upp massor av tips om hur man kan ”declutter”, dvs rensa ut, i sitt hem. Detta är symptomatiskt för vårt slit-och-släng samhälle, men också viktigt ur kemikaliesynpunkt. Städrutiner och damm spelar faktiskt en roll då vi vill giftminimera, eftersom dammpartiklar drar åt sig kemikalier som kan vara hormonstörande ämnen. Som vi alla vet finns det mest damm på golvet där småbarnen befinner sig och sätter saker och ting i munnen. Samtidigt gör mer grejer att det blir mera damm och mer svårstädat.

Även om vi ständigt jobbar på det i vårt hem, blir vi aldrig helt fria från kemikalier och plast. Efter att på pinterest ha hittat artiklar om hur jag kan minDSCF1416imera de stunder min tvååring kräver att få se på Mumin på youtube kommer jag in på ”Self-directed play”, typ självständig lek, och en massa tips på hur man kan engagera sin småtting utan att själv delta i leken. Det här är ytterst relevant för mig just nu eftersom jag har en tvååring och en tre-månaders hemma samtidigt. Jag bestämmer mig för att göra slag i saken och börja rensa i barnrummet, både för att göra det mera städvänligt och för att låta Elvar faktiskt se vilka leksaker han har. Vilka leksaker är lämpliga för hans ålder? Det finns några han är för stor för, några som han är för liten för ännu. Vilka leksaker leker han faktiskt med? Det finns favoriter, och dem som han dissar. Är leksakerna lättillgängliga för honom? Kan vi skapa en liten bokhylla som han själv kan nå och en ”parkeringsplats” för de leksaker som har hjul? På bilden kan ni se hur det ser ut mitt i processen. Jag rensar ut och bestämmer mig för att göra mig av med en del, medan jag sparar en del till Sindri, tills Elvar blir äldre eller bara för att ta fram vid ett annat tillfälle. Det här kan vara bra också när man t.ex. börjar plastbanta- man kan kanske inte göra sig av med alla mindre bra leksaker omedelbums, men vissa leksaker kan vara ”sällanleksaker” som kommer fram bara nu och då. En annan fördel kan vara att man hittar sina egna grejer, t.ex. nycklar, som gömts bland leksakerna!

Man kan också rensa ut sådant som egentligen inte är leksaker, som barnen ändå leker med. Leksaker är inom EU en hårdare reglerad produktgrupp än andra produktgrupper ur kemikaliesynpunkt, så man bör alltid fundera över vilket syfte prylen från början är skapad för.

Ändå finns det vissa saker som barn nog säkert kan leka med.  För det räcker ju inte med att enbart rensa upp i lekrummet för att få ett självständigt lekande barn. Pinterest gav mig också förslag på artiklar med tips om tillfälliga leksaker, så vi skapade en riktig ”playstation” i köket – utgångna kaffebönor som kan grävas mellan olika burkar i rostfritt stål! Håller tvååringen sysselsatt medan jag lagar mat. Trots det får jag ändå avbryta skrivandet av denna blogg för att läsa ”Mumin får en vän” i kojan, men man bör ju hitta en balans mellan att vara en närvarande förälder och vara en effektiv sådan!

Naturligtvis behöver barn leksaker, så Askur & Embla tar in leksaker
i andra material än plast från bl.a. tyska Nictoys– kolla in leksakerna för både inne och ute!

Publicerad den Lämna en kommentar

En trygg barnsäng

Om det är något som är ännu viktigare att giftminimera än din egen säng, så är det ditt barns säng. Som en uppföljning av mitt inlägg om våra sovrumsval tänkte jag här presentera de val vi gjort för vårt första barns säng.

Elvars säng
Elvars hemgjorda sovvärld

När vår tvååring Elvar var nyfödd investerade vi i en barnmadrass Kati Plus, 70 x 140 cm. Sent omsider insåg vi att spjälsängar oftast görs med standardmåtten 60 x 120 cm. Så vi experimenterade med olika temporära lösningar, bl.a. den mångsidiga yogamattan, tills Elvar var gammal nog att inte sova i spjälsäng mera. Då tog vi vårt eget furu-virke (ja, vi hade faktiskt tagit ner några ståtliga raka tallar på gården och sågat egna bräder) och Palli snickrade en egen säng i kärnvirke åt Elvar, enligt madrassmåtten. Den blev jättefin och Elvar sover hela natten i egen säng. Nyligen kompletterades den med en liten tälthimmel också!

Runt Elvars madrass har vi också ett madrassöverdrag i absorberande bomull, men länge hade vi bara bäddmadrassen/överdraget i bomullsplysch, Felix, som är tvättbart. Det har vi nu som ett slags överdragslakan, det är skönt att sova på som sådant. Elvar har också en ganska platt U-formad babykudde. Barn behöver inte jättehöga kuddar och U-formen gör att huvudet innesluts i en trygg liten grop med mjukt omkring. Det minsta lammullstäcket har nu övergått till lillebror och storebror har fått en storlek större, 135 x 100 cm. Till påslakan sydde jag helt enkelt om ett stort välanvänt vuxenlaken, tvättat så många gånger att alla eventuella kemikalierester från pigment, antiskrynkelmedel och annat försvunnit. Eftersom vi också har en mycket livlig krabat, även när han sover, använder vi faktiskt amnings- och avslappningskudden med dinkelkli som rullningsstopp.

Madrasslager i barnsängen
Madrasslager i barnsängen

Barnrummet ska naturligtvis vara så giftminimerat som möjligt. Vi drog bort plastmattan som ursprungligen funnits i rummet och slipade upp samt vaxade med naturligt vax. Det tog länge att måla rummet he
lt med äggoljetemperafärg  från av jord och ovolin, men vi är nöjda med resultatet. Inga plastleksaker alls, man kommer långt med trä och metall. Helt giftfritt kommer det nog aldrig att bli, eftersom det är svårt att säga vad trälacker etc innehåller, men helt klart är att vi håller ögonen på Nictoys ekologiska linje med träleksaker målade med växtfärg! Vi återkommer med våra funderingar kring barn- och babytillbehör inom kort!

Publicerad den Lämna en kommentar

Askur & Embla presenterar sina sovrumsval

Hej alla giftminimerare i sovrummet!

Askur & Embla tänkte inleda sin blogg med lite sovrumssnack. Många frågor oss om vad ur vårt sortiment vi själva provat och vad vi tycker om det. Naturligtvis skulle vi inte sälja något som vi själva inte gillar! Det känns lyxigt att sova skönt på naturliga material.

Vi ser sovrumsinredningen som en investering i vår och våra barns hälsa och välmående. När vi först skulle köpa ny madrass letade vi länge efter ekologiska alternativ och hittade till slut Prolana. Vi sparade ihop pengar tilVår säng (2)ls vi hade råd med en Costa Rica Plus med naturgummi och kokosfiber. Den kan vi vända beroende på hur hård säng vi behöver. Jag tror många människor sover för mjukt- jag hade då en dålig rygg som faktiskt verkade bli bättre av denna nya hårda madrass (och två veckor på ett yogaashram i Indien). Efter två graviditeter är min rygg slut igen, men den skulle nog vara ännu värre om jag inte valt en hård madrass! Det viktiga är att se till att ryggen i sovläge blir så rak som möjligt.

Till de två 80x 200 cms madrasserna köpte vi sedan en 160 cms tunn bäddmadrass, Cesena i lammull. På det sättet blir det ingen skarv mellan madrasserna, vilket är bra också när barnen sover med oss. Vi är ena riktiga ull-människor och fastnade därför för ull-bäddmadrassen som har många goda egenskaper. Bäddmadrassen är inte till för att göra sängen mjukare utan för att skydda madrassen, man svettas ju mycket mer än man tror då man sover. Ull är ett naturligt material som andas och fångar upp svetten. Man kan inte tvätta ullmadrassen men vi hänger ut den och vädras med jämna mellanrum, speciellt då solen lyser, eller tvättar den i nyfallen snö då tillfälle ges (man måste passa på, inte så ofta nuförtiden). Det finns dock bomullbäddmadrasser som går att tvätta, som också passar allergiker, i serien Firenze.

Nyligen har vi kompletterat med ett madrassöverdrag i absorberande bomull med tanke på de ännu inte helt torra barnen, och det är tvättbart. Underst har vi ett madrasskydd i ull som har till uppgift att samla upp fu
kten och avge den ut i luften. Det kräver att underlaget i sängen inte är helt tätt- därför ska man ha en ribbotten. Själva sängen snickrade Palli ihop av material vi hittade på Byggreturen och till gavlar har vi trendigt nog gamla dörrar! Själva ribbotten hittade vi också på Möbelreturen, från gamla Ikea-sängar.

Täcken och kuddar behöver man förstås också. Vi har provat lite olika. Naturgummiflingor är en fluffig favorit vi gillar, men jag behöver lite plattare att sova på och så passar rullkudde i lammull eller också andra lammullskuddar. Vi har ännu inte provat lyxvarianten i kamelull, den står på önskelistan!

Vad gäller täcken gillar jag när täcket är följsamt, mjukt men ändå lite tungt. Jag har därför ett lammullstäcke med bomullsjerseyöverdrag. Till gäster som kan vara allergiska har vi Firenze-täcket i bomull- det är också ganska stadigt.

Lakan då? Det har inte Askur & Embla vågat ge sig in på ännu. Vi besöker frekvent de lokala loppisarna på jakt efter sängkläder, allra helst gamla fina broderade saker, hemvävda. Sådana har nog aldrig varit nedsölade med kemikalier, men problemet är att de ofta är för små till storleken. Jag har sytt ihop två lakan av lin som tillhört mormorsmor. Lin är det skönaste att sova på tycker jag! Jag har dock märkt att sådana klenoder börjar bli alltmer sällsynta på loppisarna och då är nog en gammal släktings vind det säkraste fyndstället.

Vi tänker också på att vårt sovrum ska vara svalt, vi har sportat med att sänka temperaturen till ca 17 grader men det tycker vi är för kallt, i synnerhet med tanke på spädisar. Just nu har vi nog lite varmare måste vi erkänna. Man bör också tänka på att minimera elektronik i sovrummet, alla mobiler, datorer, paddor och dylikt är bannlysta där. Sovrummet ska vara en plats för avslappning och vila, men elektroniken ska bort också med tanke på de kemikalier som den avger, som fastnar i dammet som vi försöker att våttorka bort så ofta som möjligt. Och vädra! Var också slarvig med att bädda, onödigt att bädda in kvalster i kroppsvarma sängar. Ett sätt att minska kvalster är att lämna obäddat och låta solen skina på sängen!

Sammantaget kan vi säga att vi är nöjda med våra val och sover gott på nätterna, bortsett från det obligatoriska ammandet och tröstandet. Men våra barn är nog väldigt snälla. Kanske beror det
på den giftfminimerade atmosfären?