Publicerad den Lämna en kommentar

En trygg barnsäng

Om det är något som är ännu viktigare att giftminimera än din egen säng, så är det ditt barns säng. Som en uppföljning av mitt inlägg om våra sovrumsval tänkte jag här presentera de val vi gjort för vårt första barns säng.

Elvars säng
Elvars hemgjorda sovvärld

När vår tvååring Elvar var nyfödd investerade vi i en barnmadrass Kati Plus, 70 x 140 cm. Sent omsider insåg vi att spjälsängar oftast görs med standardmåtten 60 x 120 cm. Så vi experimenterade med olika temporära lösningar, bl.a. den mångsidiga yogamattan, tills Elvar var gammal nog att inte sova i spjälsäng mera. Då tog vi vårt eget furu-virke (ja, vi hade faktiskt tagit ner några ståtliga raka tallar på gården och sågat egna bräder) och Palli snickrade en egen säng i kärnvirke åt Elvar, enligt madrassmåtten. Den blev jättefin och Elvar sover hela natten i egen säng. Nyligen kompletterades den med en liten tälthimmel också!

Runt Elvars madrass har vi också ett madrassöverdrag i absorberande bomull, men länge hade vi bara bäddmadrassen/överdraget i bomullsplysch, Felix, som är tvättbart. Det har vi nu som ett slags överdragslakan, det är skönt att sova på som sådant. Elvar har också en ganska platt U-formad babykudde. Barn behöver inte jättehöga kuddar och U-formen gör att huvudet innesluts i en trygg liten grop med mjukt omkring. Det minsta lammullstäcket har nu övergått till lillebror och storebror har fått en storlek större, 135 x 100 cm. Till påslakan sydde jag helt enkelt om ett stort välanvänt vuxenlaken, tvättat så många gånger att alla eventuella kemikalierester från pigment, antiskrynkelmedel och annat försvunnit. Eftersom vi också har en mycket livlig krabat, även när han sover, använder vi faktiskt amnings- och avslappningskudden med dinkelkli som rullningsstopp.

Madrasslager i barnsängen
Madrasslager i barnsängen

Barnrummet ska naturligtvis vara så giftminimerat som möjligt. Vi drog bort plastmattan som ursprungligen funnits i rummet och slipade upp samt vaxade med naturligt vax. Det tog länge att måla rummet he
lt med äggoljetemperafärg  från av jord och ovolin, men vi är nöjda med resultatet. Inga plastleksaker alls, man kommer långt med trä och metall. Helt giftfritt kommer det nog aldrig att bli, eftersom det är svårt att säga vad trälacker etc innehåller, men helt klart är att vi håller ögonen på Nictoys ekologiska linje med träleksaker målade med växtfärg! Vi återkommer med våra funderingar kring barn- och babytillbehör inom kort!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *